Thema gezondheid

Een duurzame leefomgeving heeft gunstige effecten op de gezondheid van de bewoners. Het gaat niet alleen om het verminderen van stress, maar ook om het bevorderen van welzijn door middel van geluk en plezier. Dit bereiken we door de omgeving zo in te richten dat deze uitnodigt om er te verblijven, met veel groen en mogelijkheden om actief te zijn.
Gezondheid wordt breed gedefinieerd. Denk aan minder medicatiegebruik en makkelijker ontspannen. Het gaat niet alleen om het verminderen van de stressfactoren, maar ook om het versterken van gezondheid door geluk en plezier. Dat bereiken we door de leefomgeving zo in te richten dat het een prettige plek is om te verblijven en die uitdaagt tot bewegen. De verbintenis met de groenblauwe omgeving is belangrijk, het zien, horen en ruiken van bodem, water, bomen en planten. Dit levert een grotere sociale interactie op die kan bijdragen aan de mentale en fysieke gezondheid. Ook is het belangrijk om de luchtvervuilings-problematiek aan te pakken en de geluidshinder in wijken en buurten te minimaliseren. Deze hinderfactoren kunnen leiden tot gezondheidsklachten en zijn beïnvloedbaar met de inrichting van de bebouwde omgeving en het gebruik daarvan.
De aanwezigheid van groen vormt een belangrijke factor voor het realiseren van een gezonde leefomgeving. Groen is namelijk van invloed op het welzijn en de gezondheid van de gebruikers van de openbare ruimte. Deze effecten vertalen zich ook door naar lagere zorgkosten door minder beroep op huisartsen en minder ziekteverzuim. Investeren in groen loont dus door positieve effecten op de gezondheid van inwoners, en via die weg ook tot economische voordelen in de vorm van lagere zorgkosten. Lees hier meer over de relatie tussen een groene leefomgeving en besparingen op zorgkosten en ziekteverzuim.
Een goede indicatie voor de aanwezigheid van voldoende groen in de stad is de 3-30-300 regel van onderzoeker Cecil Konijnendijk.
Deze regel geeft de volgende streefwaarden voor een gezonde groene leefomgeving:
- de zichtbaarheid van 3 bomen (het groen zien)
- 30% bladerdek oppervlakte (in het groen zijn) en
- 300m tot de dichtstbijzijnde openbare groenruimte van tenminste 1 hectare (in het groen actief zijn).
Duurzame mobiliteit is een belangrijk onderdeel van het thema gezondheid. In leefomgevingen waarin de faciliteiten voor duurzame mobiliteit (zoals wandelen en fietsen) aanwezig zijn, worden mensen gestimuleerd tot een gezonde leefstijl. Ook de aanwezigheid van openbaar vervoer heeft invloed op de mate van gezonde lichaamsbeweging.
